Reizen naar Nederland

Bekijk waar u allemaal op moet letten als u naar Nederland reist.

Paspoortcontrole

Reist u vanuit een niet-Schengenland naar Nederland? Dan controleert de Koninlijke Marechaussee bij de paspoortcontrole uw paspoort of identiteitskaart. 

Bij de paspoortcontrole:

  • houd uw reisdocument bij de hand. Haal deze uit uw portemonnee of hoes;
  • verwijder alles dat uw gezicht bedekt, zoals een mondkapje of zonnebril;
  • ga samen door de paspoortcontrole als u met uw gezin reist.

Als u uit de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein komt

U kunt de EU/EER/CH-rij gebruiken om uw paspoort of identiteitskaart te laten controleren. Dit is meestal sneller dan de andere rijen.

Als u van buiten de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein komt

Uw paspoort (en visum als u die heeft) wordt gecontroleerd bij de paspoortcontrole. Meestal wordt u gevraagd waarom u naar Nederland komt.

U moet mogelijk:

  • een retour- of doorreisticket tonen;
  • aantonen dat u genoeg geld heeft voor uw verblijf.

Selfservice paspoortcontrole (eGates)

Bij de selfservice paspoortcontrole scant u zelf uw paspoort om de grens over te gaan. Bent u 14 jaar of ouder en heeft u een biometrisch paspoort uit een in aanmerking komend land? Dan kunt u op Schiphol langs de selfservice paspoortcontrole. Volg de aanwijzingen bij de eGate en ga sneller de grens over. U leest hier meer over op pagina Selfservice paspoortcontrole (eGates).

Reizen met paspoort of ID-kaart

Om Nederland in te kunnen reizen heeft u een geldig reisdocument nodig. Dat kan zijn een paspoort (afhankelijk van uw nationaliteit met visum) of een identiteitskaart (als u binnen Europa reist). Heeft u de nationaliteit van een land buiten de EU, EER of Zwitserland? Dan mag uw paspoort niet ouder zijn dan 10 jaar. En moet uw paspoort nog minimaal 3 maanden na vertrek uit het Schengengebied geldig zijn. Meereizende kinderen hebben een eigen geldig reisdocument nodig.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met een minderjarig kind? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming van de ouder(s) heeft. Check bij de lokale autoriteiten van uw land van vertrek wat de vereisten zijn voor alleen uitreizen met een minderjarig kind. Zo voorkomt u vertraging en loopt u niet het risico dat u uw vlucht mist.

Noodpaspoort

Bent u in het buitenland en is uw Nederlandse paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen? En wilt u een nieuw paspoort, noodpaspoort of laissez-passez aanvragen? Kies uw land of gebied op Nederlandwereldwijd.nl om te zien wat u kunt doen. Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met de ambassade van uw eigen land.

Visum

Als u naar Nederland reist, heeft u misschien een visum nodig. Of u een visum nodig heeft, en welk visum, hangt onder andere af van uw nationaliteit. En of u korter of langer dan 90 dagen in Nederland wilt blijven. Ook al u geen visum nodig heeft om naar Nederland te reizen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U leest hier meer over op de pagina Visum.