Entry/Exit System (EES)

De Koninklijke Marechaussee bereidt zich voor op de invoering van het Europese Entry Exit System (EES). De exacte startdatum moet nog worden vastgesteld door de EU.

Het EES wordt een geautomatiseerd systeem om reizigers uit niet-EU-landen te registreren. Dit geldt voor mensen met een visum voor kort verblijf en voor reizigers die geen visum nodig hebben. Elke keer als zij de EU-buitengrens oversteken, worden hun gegevens vastgelegd. Dit zijn onder andere hun naam, type reisdocument, biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsopnames), en de datum en plaats van in- en uitreis. Ook weigeringen van toegang worden geregistreerd.

Het EES vervangt het huidige systeem waarbij reisdocumenten met de hand worden gestempeld. Vanaf de start van het EES worden er geen in- en uitreisstempels meer in reisdocumenten gezet.

Testpilots

Eerder in 2024 kunnen er al testpilots worden uitgevoerd op de luchthavens. Deze tests zijn nodig om het EES goed te laten werken in Nederland. Als u wordt gevraagd om mee te doen aan zo’n test, is dat helemaal vrijwillig. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt om de zelfbedieningskiosken te testen en voor geen ander doel. Meer informatie leest u in het privacy statement.