Naar het buitenland

Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige identiteitskaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.

Reizen naar of binnen Europa

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa? Dan heeft u een identiteitskaart of paspoort nodig. Binnen de EU is een identiteitskaart voldoende.

Dit geldt niet alleen wanneer u (bijvoorbeeld via een vliegveld of haven) de grens oversteekt. U moet ook een identiteitskaart of paspoort kunnen tonen wanneer u in een Europees land bent. U kunt uw rijbewijs hiervoor niet gebruiken.

Reizen buiten Europa

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u buiten de EU? Dan heeft u een geldig paspoort nodig. In sommige landen moet uw paspoort bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn.

Voor veel landen buiten Europa is een visum nodig. U vraagt dit visum aan bij de ambassade of het consulaat van uw bestemmingsland.

Welk paspoort bij dubbele nationaliteit?

Heeft u een dubbele nationaliteit en dus recht op 2 paspoorten? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u voor uw bestemming een visum nodig heeft of niet.

Nederlands paspoort aanvragen

Woont u in Nederland? U kunt uw paspoort of ID-kaart aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Woont u in het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan vraagt u het document aan bij de afdeling burgerzaken of het kabinet van de Gouverneur.

Woont u als Nederlander in een ander land? U kunt een paspoort aanvragen bij een Nederlandse ambassade of  consulaat in uw regio. U kunt ook een paspoort aanvragen bij 11 Nederlandse grensgemeenten of op luchthaven Schiphol.

Reizen met een verblijfsvergunning

U hebt een verblijfsvergunning en u wilt een buitenlandse reis maken. Dan hebt u een geldige verblijfsvergunning, een reisdocument en soms ook een visum nodig. U leest hier meer over op de website van de IND.