Marechaussee en politie samen aan de lat bij grote demonstratie Eindhoven Airport

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben zaterdag 106 klimaatactivisten van Extinction Rebellion aangehouden op Eindhoven Airport. Tientallen actievoerders probeerden op diverse locaties het luchthaventerrein te betreden en blokkeerden de passagiersterminal.

Luchthaventerrein

Rond 12.00 uur probeerden actievoerders van Extinction Rebellion zaterdag op verschillende plekken het luchthaventerrein op te komen. Door snel en effectief handelen van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie en de Landelijk Bijstandsorganisatie (LBO) van de Marechaussee, lukte het de actievoerders nergens om het hek over te gaan. Hier werden vervolgens 31 personen aangehouden.

Terminal

Vervolgens blokkeerden tientallen andere actievoerders in de passagiersterminal van het vliegveld enkele incheckbalies door hier op de grond te gaan zitten. Een enkeling lijmde zich hierbij vast aan de vloer. Als gevolg van deze actie dreigde de bedrijfsvoering van de luchthaven verstoord te raken. Daarom werden de actievoerders gevorderd de terminal te verlaten. 75 van hen gaven hier geen gehoor aan, waarna ook zij werden aangehouden. 

Vreedzaam

Tegelijkertijd vond op het plein voor de vertrek- en aankomstterminal van Eindhoven Airport een aangekondigd vreedzaam klimaatprotest plaats, met onder andere muziek en theater. Rond 16.00 uur was het weer rustig op de luchthaven. Door het gezamenlijke optreden van de Marechaussee en politie zijn de luchthavenprocessen van Eindhoven Airport gedurende de demonstratie nauwelijks gehinderd.