Inzet Marechausee en politie bij demonstratie op Eindhoven Airport (video)

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben zaterdag 104 klimaatactivisten aangehouden die het luchthaventerrein van Eindhoven Airport betraden. De Marechaussee en de politie traden hierbij gezamenlijk op.

Actievoerders van Extinction Rebellion verschaften zich zaterdag toegang tot het luchthaventerrein door een hek te vernielen. Nadat zij een deel van het platform betraden, werd deze locatie door de KMar en de politie afgezet. Hierdoor konden de actievoerders niet verder het luchthaven terrein op lopen. De luchthavenprocessen van Eindhoven Airport werden daarom nauwelijks gehinderd. 

Aanhoudingen

Rond 14.00 uur kregen de actievoerders de keus om vrijwillig het platform te verlaten. 104 van hen weigerden dit en werden vervolgens aangehouden. Hierbij werkte de Landelijke Bijstandsorganisatie en brigade Brabant Zuid nauw samen met de Nationale politie. 

Vreedzaam

Tegelijkertijd vond voor de vertrek- en aankomstterminal van Eindhoven Airport een vreedzaam klimaatprotest plaats, met onder andere muziek en theater. Voor deze demonstratie was een vergunning verleend door de gemeente Eindhoven. Rond 17.00 uur was het weer rustig op de luchthaven.

Video: inzet Marechausee en politie bij demonstratie