Naar Nederland

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en reist u binnenkort naar Nederland? Bekijk waar u allemaal op moet letten als u naar het buitenland reist met de Checklist voor reizen naar Nederland.

Paspoortcontrole

De Koninklijke Marechaussee voert controles uit bij de grens. Reist u van of naar een land binnen het Schengengebied? Dan hoeft u niet door de paspoortcontrole. Reist u van of naar een niet-Schengenland, dan controleert de Marechaussee uw paspoort of identiteitskaart.

De bemande paspoortcontrole is onderverdeeld tussen "EU, EEA & CH passports" en "All passports". Als u onderdaan bent van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland en geen gebruik kunt maken van de selfservice paspoortcontrole, sluit u aan in de wachtrij voor "EU, EEA & CH passports".

Gezinnen met kinderen jonger dan 16 jaar waarvan iedereen een Europees paspoort heeft, kunnen de "EU, EEA & CH passports"-balies gebruiken.

De "All Passports"-balies kunnen door alle nationaliteiten worden gebruikt. Als u een Europees paspoort heeft maar reist met iemand die geen Europees paspoort heeft, kunt u samen aansluiten in de wachtrij voor "All passports".

Automatische selfservice paspoortcontrole

Met de automatische selfservice paspoortcontrole scant u zelf uw paspoort om de grens over te gaan. Bent u ouder dan 16 en heeft u een EU-, EER- of Zwitsers paspoort met een chip? Dan kunt u op Schiphol langs de automatische paspoortscanners. Volg de aanwijzingen bij het poortje en ga sneller de grens over. U leest hier meer over op pagina  Automatische selfservice paspoortcontrole.

Reizen met paspoort of ID-kaart

Om Nederland in te kunnen reizen heeft u een geldig reisdocument nodig. Dat kan zijn een paspoort (afhankelijk van uw nationaliteit met visum) of een identiteitskaart (als u binnen Europa reist). Reist u van buiten het Schengengebied naar Nederland? Dan moet uw reisdocument nog minimaal 3 maanden na vertrek uit het Schengengebied geldig zijn. Meereizende kinderen hebben een eigen geldig reisdocument nodig.

Reizen met kinderen

Reist u alleen met een minderjarig kind? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming van de ouder(s) heeft. Check bij de lokale autoriteiten van uw land van vertrek wat de vereisten zijn voor alleen uitreizen met een minderjarig kind. Zo voorkomt u vertraging en loopt u niet het risico dat u uw vlucht mist. U leest hier meer over op de pagina Reizen met kinderen.

Visum

Als u naar Nederland reist, heeft u misschien een visum nodig. Of u een visum nodig heeft, en welk visum, hangt onder andere af van uw nationaliteit. En of u korter of langer dan 90 dagen in Nederland wilt blijven. Ook al u geen visum nodig heeft om naar Nederland te reizen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U leest hier meer over op de pagina Visum.