Naar het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en gaat u binnenkort op reis naar het buitenland? Bekijk waar u allemaal op moet letten als u naar het buitenland reist met de Checklist voor reizen buiten Nederland.

Paspoortcontrole

De Koninklijke Marechaussee voert controles uit bij de grens. Reist u van of naar een land binnen het Schengengebied? Dan hoeft u niet door de paspoortcontrole. Reist u van of naar een niet-Schengenland, dan controleert de Marechaussee uw paspoort of identiteitskaart.

De bemande paspoortcontrole is onderverdeeld tussen "EU, EEA & CH passports" en "All passports". Als u onderdaan bent van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland en geen gebruik kunt maken van de selfservice paspoortcontrole, sluit u aan in de wachtrij voor "EU, EEA & CH passports".

Gezinnen met kinderen jonger dan 16 jaar waarvan iedereen een Europees paspoort heeft, kunnen de "EU, EEA & CH passports"-balies gebruiken.

De "All Passports"-balies kunnen door alle nationaliteiten worden gebruikt. Als u een Europees paspoort heeft maar reist met iemand die geen Europees paspoort heeft, kunt u samen aansluiten in de wachtrij voor "All passports".

Automatische selfservice paspoortcontrole

Met de automatische selfservice paspoortcontrole scant u zelf uw paspoort om de grens over te gaan. Bent u ouder dan 16 en heeft u een EU-, EER- of Zwitsers paspoort met een chip? Dan kunt u op Schiphol langs de automatische paspoortscanners. Volg de aanwijzingen bij het poortje en ga sneller de grens over. U leest hier meer over op pagina Automatische selfservice paspoortcontrole.

Reizen met paspoort of ID-kaart

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa? Dan heeft u een identiteitskaart of paspoort nodig. Binnen de EU is een identiteitskaart voldoende. Reist u buiten de EU? Dan heeft u een geldig paspoort nodig. In sommige landen moet uw paspoort of ID-kaart bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn. U leest hier meer over op de pagina Reizen met paspoort of ID-kaart.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. U leest hier meer over op de pagina Reizen met kinderen.

Noodpaspoort

Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. U leest hier meer over op de pagina Noodpaspoort.

Visum

Gaat u naar het buitenland? Of en welk visum u nodig heeft, hangt af van naar welk land u reist. En hoe lang u daar wilt blijven. U leest hier meer over op de pagina Visum.