Naar het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en gaat u binnenkort op reis naar het buitenland? Bekijk waar u allemaal op moet letten als u naar het buitenland reist met de Checklist voor reizen naar het buitenland.

Paspoortcontrole

Reist u vanuit Nederland naar een niet-Schengenland? Dan controleert de Koninlijke Marechaussee bij de paspoortcontrole uw paspoort of identiteitskaart. 

Bij de paspoortcontrole:

  • houd uw reisdocument bij de hand. Haal deze uit uw portemonnee of hoes;
  • verwijder alles dat uw gezicht bedekt, zoals een mondkapje of zonnebril;
  • ga samen door de paspoortcontrole als u met uw gezin reist.

Als u uit de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein komt

U kunt de EU/EER/CH-rij gebruiken om uw paspoort of identiteitskaart te laten controleren. Dit is meestal sneller dan de andere rijen.

Als u van buiten de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein komt

Uw paspoort (en visum als u die heeft) wordt gecontroleerd bij de paspoortcontrole. Meestal wordt u gevraagd waarom u naar Nederland komt.

Selfservice paspoortcontrole

Bij de selfservice paspoortcontrole scant u zelf uw paspoort om de grens over te gaan. Bent u 16 jaar of ouder en heeft u een biometrisch paspoort uit een in aanmerking komend land? Dan kunt u op Schiphol langs de selfservice paspoortcontrole. Volg de aanwijzingen bij de eGate en ga sneller de grens over. U leest hier meer over op pagina Selfservice paspoortcontrole (eGates).

Reizen met paspoort of ID-kaart

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en reist u binnen Europa? Dan heeft u een identiteitskaart of paspoort nodig. Binnen de EU is een identiteitskaart voldoende. Reist u buiten de EU? Dan heeft u een geldig paspoort nodig. In sommige landen moet uw paspoort of ID-kaart bij binnenkomst of vertrek ook nog een aantal maanden geldig zijn. U leest hier meer over op de pagina Reizen met paspoort of ID-kaart.

Reizen met kinderen

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. U leest hier meer over op de pagina Reizen met kinderen.

Noodpaspoort

Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. U leest hier meer over op de pagina Noodpaspoort.

Visum

Of en welk visum u nodig heeft, hangt af van naar welk land u reist. En hoe lang u daar wilt blijven. U leest hier meer over op de pagina Visum.