Visum voor Nederland

Als u naar Nederland reist, heeft u misschien een visum nodig. Of u een visum nodig heeft, en welk visum, hangt onder andere af van uw nationaliteit. En of u korter of langer dan 90 dagen in Nederland wilt blijven.

Visumwijzer

Er zijn verschillende soorten visa om naar Nederland te reizen. De visumwijzer helpt u te bepalen of u een visum nodig heeft, en zo ja: welk type visum u nodig heeft voor uw reisplannen naar Nederland. 

Ook als u geen visum nodig heeft om naar Nederland te reizen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen om naar Nederland te reizen.

Visum kort verblijf

Met het visum kort verblijf (Schengenvisum) kunt u maximaal 90 dagen in Nederland blijven. Het is behalve in Europees Nederland ook geldig in de andere Schengenlanden.

Lees meer over het Schengenvisum

Visum lang verblijf

Wie langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven, heeft soms een visum lang verblijf nodig. Dit heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).

Check of u een visum lang verblijf (mvv) nodig heeft

Faciliterend visum

Wilt u naar Nederland komen en reist samen met of naar een familielid met de nationaliteit van een EU-land, een EER-land of Zwitserland? Dan kunt u een faciliterend visum aanvragen.

Check of u een faciliterend visum kunt aanvragen

Iemand naar Nederland laten komen

U kunt financieel garant staan voor iemand die kort (maximaal 90 dagen) naar Nederland komt. Een garantstelling is nodig als uw bezoeker onvoldoende inkomen heeft.

Lees meer over garant staan voor iemand uit het buitenland