Visum voor een overstap op een luchthaven in Nederland

Maakt u een tussenstop of wisselt u van vliegtuig op een Nederlandse luchthaven? Controleer dan of u een visum nodig heeft. Dat hangt af van uw nationaliteit en bestemming.

Wat is een luchthaventransitvisum?

Met het luchthaventransitvisum mag u op een Nederlands vliegveld overstappen naar een bestemming buiten het Schengengebied. Het visum (ook wel A-visum genoemd) geeft geen toegang tot Nederland of een ander Schengenland. U mag het vliegveld, noch de internationale zone van het vliegveld, dus niet verlaten.

Heb ik een luchthaventransitvisum nodig?

Of u een luchthaventransitvisum nodig heeft, hangt onder andere af van uw nationaliteit. De visumwijzer helpt u te bepalen of u een luchthaventransitvisum nodig heeft.

Of u nu wel of geen transitvisum nodig heeft, de luchtvaartmaatschappij beslist uiteindelijk of u toegelaten wordt op uw vlucht. Ook al heeft u wel de juiste documenten voor uw reis.  

Luchthaventransitvisum aanvragen

Wilt u een luchthaventransitvisum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.

Overstappen binnen het Schengengebied: visum kort verblijf

Reist u via Nederland door naar een ander land binnen het Schengengebied? Dan is een luchthaventransitvisum niet geldig. U heeft dan een visum kort verblijf (Schengenvisum) nodig.