Selfservice paspoortcontrole (eGates)

Bij de selfservice paspoortcontrole scant u zelf uw paspoort om de grens over te gaan. Volg de aanwijzingen bij de eGate en ga sneller de grens over.

Waar te vinden

Op de luchthaven Schiphol staan 78 eGates. De eGates staan bij aankomst, vertrek en overstap (transfer).

Wie kunnen de eGates gebruiken

U kunt de eGates gebruiken als u 14 jaar of ouder bent en in het bezit bent van een biometrisch paspoort uit een in aanmerking komend land. Biometriche paspoorten zijn te herkennen aan het e-symbool. Dit e-symbool vindt u op de omslag van het paspoort.

Reizigers met een ID-kaart kunnen geen gebruik maken van de eGates.

In aanmerking komende landen

Overstap

Voor overstapvluchten op Schiphol hangt het gebruik van eGates af van waar u vandaan komt en waar u naartoe gaat. Als u aankomt uit een land buiten het Schengengebied en uw volgende vlucht naar een Schengenland gaat, kunt u eGates gebruiken als uw land op de lijst 'Aankomst in Nederland' staat. Komt u uit een Schengenland en gaat u naar een land buiten het Schengengebied? Kijk dan op de lijst 'Vertrek uit Nederland' om te zien of u eGates kunt gebruiken.

Hoe het werkt

  • Houd voordat u de eGates betreedt uw paspoort gereed op de fotopagina. Als uw paspoort in een paspoorthoes zit, haal deze er dan uit. Leg uw paspoort met de fotopagina naar beneden op de scanner. De machine scant uw foto en leest de belangrijkste informatie uit. Dit proces kan enkele seconden duren;
  • Verwijder alles dat uw gezicht bedekt en het vergelijken van uw foto bemoeilijkt, zoals zonnebrillen, hoeden of sjaals;
  • Ga op de voetafdrukken op de vloer staan en kijk omhoog in de camera. Sta stil totdat het scherm aangeeft dat de foto gelukt is;
  • Het poortje voor u gaat automatisch open als het proces geslaagd is. U kunt nu verder met uw reis. Als het proces niet geslaagd is of een handmatige controle is vereist, wordt u gecontroleerd door een grenswachter van de Marechaussee.

Waarom staan de eGates uit?

Soms sluit de Marechaussee tijdelijk een of meerdere eGates. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn, waaronder:

  • Op rustige momenten, zoals 's avonds laat of 's morgens vroeg. Het kan dan efficiënter zijn om aankomende passagiers handmatig te controleren;
  • Als een eGate een IT- of systeemupdate nodig heeft;
  • Wanneer een groot aantal aankomende passagiers wordt verwacht die de eGates niet kunnen gebruiken, bijvoorbeeld kinderen of reizigers uit niet-EU-landen. Dan moeten er marechaussees beschikbaar zijn om handmatige controles uit te voeren.

Privacy

De persoonsgegevens worden na het passeren van de grens maximaal 24 uur bewaard. Bij een strafvorderlijk onderzoek of een andere politietaak mag de Marechaussee de gegevens langer dan 24 uur bewaren. U leest hier meer over in het privacy statement.