Automatische selfservice paspoortcontrole

Bij de automatische selfservice grenscontrole op Schiphol scant u zelf uw paspoort om de grens over te gaan. Bent u ouder dan 16 en heeft u een EU-, EER- of Zwitsers paspoort met een chip? Dan kunt u langs de automatische paspoortscanners. Volg de aanwijzingen bij het poortje en ga sneller de grens over.

Hoe werkt de automatische selfservice paspoortcontrole?

U biedt uw passpoort aan bij de paspoortlezer, die de chip uitleest. Op dat moment sluit het poortje achter u. U wordt bevraagd in diverse opsporingssystemen. Het poortje voor u blijft gesloten tot het proces is voltooid en er geen bijzonderheden zijn.

Na het aanbieden van uw paspoort wordt een foto gemaakt. Een goede foto is essentieel. Als u op de voetstappen staat en richting de camera kijkt, wordt de foto genomen. Deze opname vergelijkt de scanner met de foto op het paspoort.

Wie kan gebruik maken van de automatische selfservice paspoortcontrole?

U kunt gebruik maken van de automatische paspoortcontrole als u:

  • 16 jaar of ouder bent;
  • een EU-, EEA- of Zwitsers paspoort heeft, voorzien van een chip;
  • reist naar een niet-Schengenland.

Privacy

De persoonsgegevens worden na het passeren van de grens maximaal 24 uur bewaard. Bij een strafvorderlijk onderzoek of een andere politietaak mag de Marechaussee de gegevens langer dan 24 uur bewaren. U leest hier meer over op de pagina Passagiersgegevens en privacy luchtvaart.