Samenwerking Feldjäger bekrachtigd door ondertekening Letter of Intent

Op dinsdag 16 januari hebben brigadier generaal Wiesner van de Feldjäger en de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs in Apeldoorn de Letter of Intent ondertekend. Dit is een intentieverklaring waarin de samenwerking geconcretiseerd wordt op het gebied van de MP-functie (militaire politiefunctie). De ondertekening markeert het formele begin van de nauwe samenwerking.

Vergroot afbeelding
Brigadier generaal Sandro Wiesner en luitenant-generaal Annelore Roelofs.

Internationale samenwerkingspartner

De Koninklijke Marechaussee richt twee eskadrons op. Beide eskadrons dienen inzetbaar te zijn voor zowel de MP-functie ter ondersteuning van het landoptreden als de bijstandstaak in nationale context. De ondertekening van de Letter of Intent brengt de ontwikkeling van de eskadrons in een nieuwe fase. 

Veel kennis en ervaring over de MP-functie wordt opgedaan bij verschillende internationale contacten. De belangrijkste samenwerkingspartner is de Duitse Feldjäger. De Feldjäger bestaat uit meerdere regimenten verdeeld over Duitsland; het commando is gevestigd in Hannover. 

In 2027 moet het eerste MP eskadron van de Marechaussee inzetbaar zijn. Dit eskadron wordt toegevoegd aan de 13e Lichte Brigade van de landmacht. De 13e Lichte Brigade inclusief het Militaire Politie-eskadron is dan verbonden aan de 10e Duitse Pantserdivisie.