Man aangehouden in Zuid-Limburg voor voorbereidingshandelingen mensensmokkel

Op zaterdag 16 december 2023 is een Irakese man van 31 jaar aangehouden in Zuid-Limburg. Hij werd gecontroleerd nadat hij de grens van België naar Nederland passeerde. In zijn voertuig werden nautische goederen aangetroffen, die vermoedelijk bestemd waren voor illegale migratie over zee richting het Verenigd Koninkrijk. De man wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor mensensmokkel.

Vergroot afbeelding
De aangetroffen nautische goederen.

De man kwam in de vroege ochtend van 16 december de Belgisch-Nederlandse grens over rijden. Na het passeren van de grens kreeg de politie een melding, omdat het voertuig van de man mogelijk was voorzien van gestolen Franse kentekenplaten. Naar aanleiding van deze melding is de bestuurder staande gehouden en gecontroleerd door politie en de Marechaussee. Tijdens controle viel direct op dat er zwemvesten, een rubberboot en een buitenboordmotor in het voertuig aanwezig waren. De man is hierop aangehouden in verband met voorbereidingshandelingen voor mensensmokkel en het voertuig is in beslag genomen. Uit nader onderzoek bleek dat er 34 zwemvesten, een rubberboot, buitenboordmotor, jerrycans, een brandstoftank en handpompen in het voertuig aanwezig waren.

De man is gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit voorlopig vast in verband met het onderzoek. De recherche van de Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Limburg.

Nautische goederen

De Koninklijke Marechaussee treft tijdens controles in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid regelmatig voertuigen aan met daarin nautische goederen. Daarnaast werden vorige week twee personen uit Haarlem aangehouden in verband met de import, opslag, verkoop en distributie van deze materialen. Nautische goederen worden vaak gebruikt door mensensmokkelaars om migranten illegaal de oversteek te laten maken naar het Verenigd Koninkrijk, met gevaar voor eigen leven.