Marechaussee houdt 19-jarige man aan die via social media valse identiteitsbewijzen verkocht

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag 28 november een 19-jarige verdachte van het vervaardigen van valse ID-bewijzen opgepakt. De man wordt ervan verdacht op grote schaal ID-bewijzen vervaardigd en verkocht te hebben, voorzien van valse gegevens. Hij zou hiermee honderden personen, veelal minderjarigen, hebben voorzien van een ID-bewijs om daarmee onder andere diensten en goederen te verkrijgen waarvoor de minimum leeftijd 18 jaar is.

De Marechaussee startte een onderzoek nadat het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten (ECID) meerdere valse ID-bewijzen had ontvangen die op een zelfde wijze vervaardigd en verstrekt leken te zijn.

Het onderzoek leidde tot identificatie van een verdachte, die mogelijk de ID-bewijzen vervaardigde en aanbood via social media. Die ID-bewijzen zouden vervolgens betaald worden via een betaaldienst en gebruikt  worden voor onder andere aanschaf van alcohol of het toegang verkrijgen tot evenementen.

Dinsdag werd de verdachte aangehouden en vonden zoekingen plaats in panden in Arnhem en Deventer. Tijdens die zoekingen vonden rechercheurs van de Marechaussee tientallen ID-bewijzen, die valselijk waren opgemaakt en apparatuur om die ID-bewijzen te maken.

De Marechaussee zet het onderzoek voort onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Expertisecentrum

Het onderzoek startte bij het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten (ECID), gevestigd op Schiphol. In dit expertisecentrum werken Marechaussee en politie samen om zowel identiteits- als documentfraude te bestrijden. Naast het ECID zijn er ook op andere plaatsen in Nederland ID-desks waar men terecht kan bij twijfel over echtheid van documenten of vermeende identiteitsfraude. De Marechaussee werkt nauw samen met de politie, maar ook met de arbeidsinspectie en gemeenten. Daarnaast neemt het ECID deel aan landelijke werkgroepen om identiteitsfraude te bestrijden en is er een landelijk meldpunt ter bestrijding van identiteitsfraude.