Man aangehouden op Schiphol voor smokkel van minderjarige

Een 37-jarige Syrische man is zaterdag 4 november 2023 op Schiphol aangehouden voor mensensmokkel. De man wordt verdacht van de smokkel van een kind naar Nederland.

Vergroot afbeelding
Marechaussees op de luchthaven Schiphol

De Koninklijke Marechaussee voerde zaterdag een controle uit op een binnenkomende vlucht vanuit Tbilisi in Georgië. Er werden verschillende personen gecontroleerd, waaronder een Syrisch gezelschap dat bestond uit de 37-jarige man en twee minderjarigen van 11 en vermoedelijk 6 jaar oud. Zij waren in het bezit van Duitse vluchtelingenpaspoorten met verblijfsvergunning. Het team twijfelde over de documenten van het jongste kind. Zij hadden namelijk het vermoeden dat dit kind niet het kind op de foto’s van de documenten was en dus reisde op een paspoort dat niet van hem was.

De man is daarna aangehouden op verdenking van de smokkel van het jongste kind. Uit onderzoek bleek later dat er tussen hen geen familieband bestaat. De jongen van 11 jaar oud bleek wel een zoon van de man te zijn. De verdachte bracht zijn eigen kind in een kwetsbare positie, door hem in te zetten bij het smokkelen van een ander kind.

Het jongste kind is overgedragen aan stichting Nidos. Het Sluisteam, een gespecialiseerd rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Dedicated Gate Controle

De controle van het drietal werd uitgevoerd door het Dedicated Gate Controle (DGC) team van de Koninklijke Marechaussee. Dit team richt zich op inkomende risicovluchten. Direct na het verlaten van het vliegtuig, worden aan de gate controles uitgevoerd. Deze controles worden ingericht op basis van informatie.

Sluisteam

Het Sluisteam is een specialistisch rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Zij houden zich bezig met de bestrijding van mensensmokkel en mensenhandel.