Forensisch en opsporingsteam weer veilig terug uit Oekraïne

Het forensisch en opsporingsteam (FO-team) van de Marechausee keerde afgelopen zaterdag terug uit Oekraïne. Het team onder, onder leiding van luitenant-kolonel Maud Droogh, deed daar de afgelopen weken onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden. Het was voor de derde keer dat de experts, op verzoek van Oekraïne, naar het land afreisden. Dit keer maakten ook 9 Tsjechische deskundigen deel uit van het team.

De Nederlandse tak bestond onder anderen uit rechercheurs van de marechaussee en experts van andere defensieonderdelen. Het FO-team heeft onder meer tot taak bewijs veilig te stellen. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

In mei vorig jaar ging een FO-team voor het eerst een aantal weken naar Oekraïne. Dat was toen enkele maanden daarvóór binnengevallen door Rusland. Eind vorig jaar was voor de tweede keer een team actief in het door oorlog geteisterde land. De verzamelde bewijslast werd overgedragen aan het ICC. Dat bepaalt of tot vervolging wordt overgegaan.

Net als voorgaande keren was de inzet ook nu niet zonder risico. In Oekraïne wordt nog altijd hevig gestreden. De commandant van het Landelijk Tactisch Commando, brigadegeneraal Jos Pieters, en Directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink verwelkomden het Marechausseeteam op Vliegbasis Eindhoven.