Man op Schiphol aangehouden voor bedreiging met gevaarlijke stof

Dinsdag is een 55-jarige reiziger aangehouden voor bedreiging. De man meldde zich rond 10.30 uur bij de balie van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza en zei dat hij gevaarlijke stoffen bij zich droeg.

Lang was onduidelijk om welke stoffen het ging. Vanwege de verdachte situatie werd daarom een deel van Schiphol Plaza voor een paar uur afgesloten.

CBRN-eenheid

Het incident werd opgeschaald naar een GRIP 1, omdat coördinatie nodig was tussen verschillende hulpverleners, zoals de brandweer. Vanuit Vught werd bovendien een CBRN Response-eenheid (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) van Defensie opgeroepen. Deze eenheid is erin gespecialiseerd om met meetapparatuur gevaarlijke stoffen te identificeren.

Ontsmettingsstraat

De verdachte man werd daarop door een zogeheten ontsmettingsstraat gehaald en is vervolgens door de Marechaussee aangehouden voor bedreiging.

Uit onderzoek van de CBRN-eenheid en de Milieuongevallendienst van het RIVM bleek uiteindelijk dat de man geen gevaarlijke stoffen bij zich heeft gehad.