5 aanhoudingen voor mensensmokkel met opblaasboten in Noord-Limburg

De Koninklijke Marechaussee in Noord-Limburg heeft afgelopen weekend, in samenwerking met de Nederlandse en Duitse politie, meerdere personen aangehouden op verdenking van voorbereidende handelingen mensensmokkel. Zij hadden allen nautische goederen bij zich die vaak gebruikt worden bij een mensensmokkeltansport.

Bij een patrouille van het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) controleerden de Marechaussee en een Duitse politieagent zaterdagmiddag op de A67 een voertuig met Frans kenteken. In het voertuig werden onder meer een opblaasboot, luchtpompen, zwemvesten, een buitenboordmotor en  jerrycans aangetroffen. Hierdoor ontstond het vermoeden dat er sprake was van de voorbereiding van een mensensmokkeltransport. De 28-jarige Afghaanse bestuurder is aangehouden.

In de nacht van zaterdag op zondag controleerde het GPT, bestaande uit een Nederlandse en Duitse politieagent, een Duits voertuig op de dezelfde Rijksweg bij de Duits-Nederlandse grens. Ook hier trof het GPT nautische materialen aan, zoals binnenbanden en pompen. De 22-jarige bestuurder 21-jarige bijrijder zijn aangehouden.

Zondagavond controleerde het team een Frans voertuig op de A67. In het voertuig werd een rubberboot, jerrycan en pompen aangetroffen. De 34-jarige Tunesische bestuurder en de 25-jarige bijrijder uit Mali zijn aangehouden.

Levensgevaarlijk

De rubberboten worden vaak gebruikt om migranten van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Deze overtocht is levensgevaarlijk. De Marechaussee is daarom extra scherp op deze vorm van mensensmokkel. Het GPT is een samenwerking tussen de Duitse Bundespolizei, Landespolizei, Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee.

De Koninklijke Marechaussee doet in alle zaken onder leiding van het Openbaar Ministerie Limburg verder onderzoek.