Beloning voor tip die naar Eritrese mensensmokkelaar leidt

Kidane Zekarias Habtemariam, nu 38, staat sinds oktober 2021 op de Nationale Opsporingslijst. De Eritreeër wordt gezocht wegens onder meer mensensmokkel, afpersing, geweldpleging en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Opsporing Verzocht

In Ethiopië werd Kidane vorig jaar tot levenslang veroordeeld, maar hij wist uit de rechtbank te ontsnappen en is sindsdien voortvluchtig.

Bekijk het fragment uit Opsporing Verzocht van 10 oktober 2022

Kamp in Libië

Een aantal slachtoffers van Kidane verblijft in Nederland. Sommigen werden ook hier nog afgeperst. Zij moesten geld betalen aan de organisatie van Kidane om te stoppen of te voorkomen dat familieleden in Eritrea werden mishandeld. Kidane Habtemariam heeft aan het hoofd gestaan van een kamp in Libië waar Eritrese vluchtelingen zich verzamelden in de hoop de oversteek naar Europa te kunnen maken. In dat kamp werden zij in veel gevallen opgesloten en zeer ernstig mishandeld.

Verklaringen

Het onderzoeksteam is op zoek naar mensen die willen verklaren over familieleden of kennissen die in het kamp in Libië zijn overleden als gevolg van strafbare feiten. Ook komt het team graag in contact met mensen die zelf slachtoffer van ernstige strafbare feiten zijn geworden en momenteel in Nederland verblijven.

Beloning

Kidane zal sowieso gedagvaard worden om in Nederland terecht te staan, dus ook bij verstek. De Koninklijke Marechaussee en de Hoofdofficier van Justitie van het Landelijk Parket is er echter alles aan gelegen om Kidane in een Nederlandse cel te krijgen. Voor de tip die leidt tot zijn aanhouding is een beloning uitgeloofd van 20.000 euro.

Help het onderzoek verder

Speciaal voor Eritreeërs is er een telefoonnummer waar zij via WhatsApp of Viber Messenger veilig, gratis en vertrouwelijk een gesproken bericht naartoe kunnen sturen: +31 6 57 72 55 80. Dat kan ook in het Tigrinya. Informatie over de Kidane’s verblijfplaats kan ook worden gemaild naar KMAR.opsporingverzocht@mindef.nl.

Iedereen die omgaat met mensen uit Eritrea kan helpen. Wijs Eritreeërs die u kent er alstublieft op dat Kidane wordt gezocht en dat het belangrijk is voor de opsporing en berechting dat mensen hun informatie delen met het onderzoeksteam.