Marechaussee pakt verdachte op in lopend onderzoek naar drugssmokkel via Schiphol

De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft donderdag in een woning in Den Haag een 35-jarige man aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet en Wet Wapens en Munitie. De man wordt onder andere verdacht van het samen met anderen voorhanden hebben van 20 kilo cocaïne in Monster en voorbereidingshandelingen gericht op in- en uitvoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol. Daarnaast wordt hij verdacht van de handel in vuurwapens en munitie.
 

Op basis van informatie, afkomstig uit zogenaamde SKY-data, werd het onderzoek van de Marechaussee opgestart.
Het vermoeden rees dat de verdachte hulp heeft gekregen bij zijn criminele activiteiten van personen werkzaam op de luchthaven Schiphol.
 
Bij de doorzoeking in Den Haag zijn een vuurwapen met munitie, een stroomstootwapen, vuurwerk, ruim 13.000 euro contant geld en telefoons, waaronder een cryptotelefoon, in beslag genomen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek door de recherche van de Marechaussee op Schiphol, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. 
 
In het onderzoek hebben de Marechaussee en het Openbaar Ministerie ook aandacht voor criminele activiteiten van personeel werkzaam op de luchthaven. De Koninklijke Marechaussee, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Douane, Openbaar Ministerie, KLM en Schiphol werken samen om ondermijnende criminaliteit en misstanden op luchthaven Schiphol aan te pakken. Een veilige en integere luchthaven is voor ons allemaal van groot belang.