Marechaussee stuit in onderzoek naar geldkoerier op honderden encryptietelefoons, goud en geld

De Koninklijke Marechaussee heeft in een onderzoek naar witwassen twee (nieuwe) aanhoudingen verricht. Een rechercheteam op Schiphol was in februari 2020 reeds gestart met een onderzoek nadat een geldkoerier met 92.000 euro op de luchthaven was aangehouden. In het onderzoek dat volgde kwam een verdachte in beeld die het geld had meegegeven aan de aangehouden koerier.

Tijdens een zoeking in een kantoor van verdachte werden in juli 2020 160 zogenaamde encryptie (PGP-)telefoons en honderden simkaarten aangetroffen. Uit verder onderzoek bleek dat verdachte zich mogelijk bezig hield met grootschalige handel in encryptietelefoons en georganiseerde criminaliteit.

Later in het onderzoek, in december 2021, werd uit verkregen informatie een doorstart gemaakt. Hierbij kwam een locatie in zicht van waaruit een familielid van verdachte criminele activiteiten voort zou zetten.

Op 22 maart 2022 zijn vervolgens een 29- jarige en een 31- jarige man uit de regio Breda aangehouden op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens diverse zoekingen op 22 maart zijn onder andere 150 encryptietelefoons, honderden simkaartjes, vele gegevensdragers, 1 kg goud, cash geld en financiële administratie in beslag genomen.

Het rechercheteam van de Marechaussee, dat gespecialiseerd is in onderzoeken naar witwassen, doet verder onderzoek naar de verdachten onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. De verdachten zitten vast.

(Vanwege onderzoeksbelang kon niet eerder worden gecommuniceerd over deze zaak).